Mikä Crash on?    Yhteys    Jäsenet    Kumppanit

Etusivu
Kannanotot
Julkaisut
Lausunnot
Kuvagalleria
Arkisto

 

   Afganistanin nälkäkuolemat estettävä

Talvi on tulossa Afganistaniin. Sadattuhannet, pahimmassa tapauksessa miljoonat ihmiset ovat vaarassa kuolla nälkään, jos pommituksia ei lopeteta ja mittavia ruokakuljetuksia aloiteta välittömästi.
Syyskuun alussa avustusjärjestöillä oli 2-3 kuukautta aikaa kuljettaa maahan riittävästi ruokaa talven varalle. USA:n vastaiskujen valmistelujen ja pommitusten alkamisen vuoksi tästä ajasta on menetetty suuri osa. USA:n pudottamat yksittäispakatut ruoka-avustukset eivät ole ratkaisu. Aika uhkaa loppua kesken. Jo nyt vähintään satoja ihmisiä kuolee päivittäin ravinnon puutteeseen.
Terroristien New Yorkissa ja Washingtonissa syyskuussa tekemät 7 000 murhaa olivat karmiva sarja rikoksia. Syylliset on saatava vastaamaan teoistaan. Emme kuitenkaan voi hyväksyä satojentuhansien viattomien siviilien uhraamista kostoksi näistä terroriteoista. Kun tavoitteena tulisi olla vallitsevan konfliktin murtaminen, nyt väkivallan kierre uhkaa kiihtyä. USA:n ja Britannian toteuttamien, Euroopan unionin vahvasti tukemien pommitusten jatkamisella voi lisäksi olla kauaskantoisia seurauksia. Massiivisten nälkäkuolemien synnyttämä viha voi moninkertaistaa tulevien terroristien lukumäärän.
YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson on vedonnut Afganistaniin suuntautuvien hyökkäysten välittömästä keskeyttämisestä, niin että sinne saadaan riittävästi ruoka-apua ennen talven tuloa. Pakistanissa olevissa kansainvälisissä avustusvarastoissa on riittävästi ruokaa Afganistaniin vietäväksi. YK ja avustusjärjestöt voisivat toteuttaa tehostetut lentokuljetukset, mahdollisesti yhdessä Pakistanin ja Intian armeijoiden kanssa. Ongelmalle siis on ratkaisu, jos poliittista tahtoa vain on.
Suomen hallituksen on oltava aloitteellinen ja tehtävä kaikkensa pommitusten keskeyttämiseksi. Olisi myös syytä keskustella siitä tavasta, jolla Suomen ulkopoliittinen johto antoi "varauksettoman tukensa" Afganistanin pommittamiselle.
Jaana Airaksinen
Outi Hakkarainen
Eeva Ollila
Leena Rikkilä
Elina Vuola
CRASH - Tutkimusta ja toimintaa oikeudenmukaisuuden edistämiseksi
Helsinki